söndag 30 augusti 2009

Myggen är inget problem

I trädgården rör sig besökarna obehindrat, till synes obekymrade om vad som pågår. Tyskgruppen rörs inte i ryggen; deras ledare, en mc-åkande pastor med rosa Led-Zeppelin-t-shirt, sitter i eftermiddagssolen i knälång jeanskjol och njuter av ljuset och värmen.

Inte heller de andra gästerna verkar ana vad som pågår.

På kvällen rör sig också jag och Marie ledigt på Enafors gator, precis som vanliga människor. Men om dagarna är det annorlunda.

Jag talar förstås om myggen. Först är de bara några få, men successivt växer den svärmande skaran kring oss. Jag och Marie funderar på om de kan kommunicera med varandra, precis som honungsbin flyger tillbaka till kupan och utför en sorts dans för att beskriva vägen för artfränderna, eller som myror som lägger ut doftspår.

Kanske är det nu i detta fall inte så mycket väg att beskriva. Med berått mod gräver jag och Marie med spadar och hackor i det som är myggens själva kvarter. De nämnda flygfäna älskar den fuktiga jorden i rabatterna, och här sitter vi två på knä och sliter upp rötter som vi kallar för ogräs och rör om i jordstrukturen. Inte konstigt att myggen blir provocerade. Inte konstigt att de angriper just oss.

Om man bara undviker deras revir så bör myggen i regel inte utgöra något större problem. Se bara på de andra i trädgården: Inte går de omkring med höga stövlar, mygghatt på huvudet och diskhandskar på händerna. Kanske är det på sin plats att här upplysa om att i Sverige har man hittills (det är fler) kartlagt ca 2250 arter av myggor, varav endast 47 är så kallade stickmyggor. Resterande 2203 arter är harmlösa. Dessutom är det bara honor som sticks; hanarna hos stickmyggorna håller sig till att enbart suga nektar.*

Måste man trots allt påta och böka i samma stycke jord som de stickande myggorna har utsett till sitt häng är det dock just nyss nämnda skydd som gör arbetet fritt från stick och bett. För precis som när det regnar är täta kläder utan glipor lösningen. Att se till att täcka huvud, anklar, händer och handleder leder oavkortat till framgång: höga stövlar skyddar effektivt ben och fötter; långa diskhandskar förhindrar stick på händer och handleder samtidigt som de fungerar utmärkt att påta med i blöt jord har jag upptäckt (varning dock för att det blir lite svettigt efter ett tag); och med mygghatt med ”mygga” sprayat på nätet slipper man svärmen kring ansiktet.

Kommer man till Fjällträdgården som besökare är detta som sagt näppeligen något man behöver tänka på. Varmt välkommen till Enaforsholm!

*fakta hämtad från http://www.entomologi.se

1 kommentar:

  1. Orden kommer flygande tillbaka från texten och utför en sorts dans vid din penna (eller i det här fallet ditt tangentborg, vilket inte känns fullt lika tillfredställande att skriva). Det här är själva definitionen av prosaisk precision. För en litteraturvetare, tillika hobbyträdgårdsmästare, är det underbar läsning.

    Men du får göra något åt indexeringen när man söker efter bloggen! Om det inte är tänkt att man ska behöva vara hacker, eller väldigt envis, för att hitta hit?

    SvaraRadera