tisdag 12 juli 2011

Enaforsholms alla ansikten

Dagarna före avresan till säsongens andra arbetspass i fjällträdgården har jag besök av en vän som flyttat från Malmö till Melbourne. Det är för närvarande sommar i Skåne: 20 grader och sol.

"Så här är vädret i Australien mest hela tiden", säger min vän när jag frågar honom om det är något han saknar där borta, på andra sidan jordklotet. "I Sverige har vi fyra årstider som avlöser varandra", fortsätter han, "och det är något som man verkligen kan sakna".

Detta får mig att tänka på hur årstiderna hjälper till att förmedla tidens gång, på hur det – när man åker till Enafors i juni och får uppleva våren en gång till – kan kännas lite som att göra en tidsresa. I Enafors följer årstiderna sitt eget schema. Först är det vinter: kyla, mörker, ett klimat som förmodligen vore omöjligt att genomlida om det inte vore för snön och alla dess möjligheter. April kommer som en räddare i nöden med snösmältning och barmark. Och därefter, i maj, börjar värmen försiktigt ge sig till känna, vår. Vad som sedan händer i trädgården sker med en närmast explosiv kraft - inom loppet av drygt två månader skall frön gro, blad spira, blommor slå ut, frukt mogna. Hinner inte denna process avslutas innan höstfrosten lägger sig över trädgården är det inte roligt att vara växt.

Under den intensiva vegetationsperioden i Enafors är ingen dag i trädgården den andra lik, något som medför att även mitt tionde besök bjuder på överraskningar. Just den här gången, onsdagen den 6 juli, möts jag av en trädgård som blommar ymnigt och nästan uteslutande i rosa och lila; praktbetonika, stjärnflocka, toppklocka, kaukasisk näva, lupin, vresros, bergros, bara för att nämna några exempel.

Längre in i trädgården finner man undantagen, de gulblommiga: resliga dagliljor, eleganta kinesiska smörbollar, lupinväppling i bestånd som varje år växer sig allt större. I mellanrummen mellan dessa rosa, lila och lysande gula punkter i trädgården återfinns dess värre något annat, en högst beklämmande företeelse som tyvärr växer minst lika fort som allt i övrigt: ogräset. Hög tid att börja rensa.

För bilder, se denna länk (öppnas i nytt fönster).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar