fredag 17 juli 2009

Pass 2, 7-10 juli 2009

Så är jag och Marie för första gången själva med trädgården. Det regnar när vi anländer till Enaforsholm. Frukost kombineras med övergripande planering. Björkkloten behöver klippas; de växtbäddar vi inte hann med förra gången måste rensas och kanterna skäras; gamla plantskolan skall spadvändas; intill Pulmonaria saccarata 'Mrs Moon' skall två nyinköpta exemplar planteras. Och så vidare.

En del tveksamheter uppstår också: rabarbern - skall den gödslas den här gången? Och när vi inventerar: vad var det nu de olika kategorierna hette?
Ringer Maja som visar sig sitta i möte. Får ett sms tillbaka: "bk, begynnande knopp, sk stor knopp, bb begynnande blom, fb full blom, a avstannande blom, öb överblommad, f frö/frukt". Så var det ja.

Om trädgården kunde sägas gå i gult under pass 1 går den nu i blått, lila och rosa. Ormroten blommar för fullt - i övrigt iris, praktbetonika, syrén, bergros och blomsterlupin. Samt dagliljan, fast den är gul. Lupinväpplingen nämner jag helst som ett ogräs.

Upptäcker på vår runda att det är ganska många växter som saknar skyltar. I stenpartiet blir det extra påtagligt. Här har vi lite att göra.

Påtagliga är även myggen, knotten, för att inte tala om "svedan". Sistnämnda tar sig utan problem i genom nätet i våra mygghattar vilket bitvis gör oss galna. Tvingas springa iväg och tömma hatten med jämna mellanrum. Det finns ingen pardon: de små krypen flyger till och med in i ögonen på en! Inte blir situationen bättre av att det regnar, av att vi sitter still, av att vi sitter framåtlutade över rabatterna och påtar i den fuktiga jord som de små älskar nästan lika mycket som de älskar oss.

Så här i efterhand - när jag sitter i solen i Malmö, där dessa flygfän inte existerar - gör det inte så mycket. Istället tänker jag med tillfredsställelse på att vi hann med allt vi planerade att göra, trots att det under stundom kändes omöjligt.

Och så minns jag förstås hur fin trädgården var när vi lämnade den.

/Kalle

Nyhet: För bilder från pass 2, se denna länk (öppnas i nytt fönster).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar